Astăzi despre PHYSALIS, sau fructul popoarelor incașe.

Pe numele său adevărat, PHYSALIS ALKEKENGI, planta vine din negura popoarelor incase, și se regăsește și azi pe teritoriul Americii Centrale și pe cel al Americii de Sud. Sub acest nume se găsesc aproximativ 100 de specii, unele dintre ele fiind sălbatice, și toxice pentru consumație.

Varianta toxică se regăsește și pe teritoriul țării noastre, și, după cum spuneam, nu este pentru consumație.
Astăzi despre PHYSALIS, sau fructul popoarelor incașe.În schimb, fructul exotic, de pe teritoriile celor două Americi, Centrale, respectiv, de Sud, este un fruct portocaliu, și este cunoscut și sub diferite alte nume, datorită unor similitudini cu alte fructe, plante, etc.
Am putea regăsii fructul, în magazine, sub numele de „cătină incașă”, datorită similitudinii cu planta numită cătina, sub numele „tomatillo”, pentru că are și un aspect similar cu roșiile cherry, sau chiar sub denumirea de „cireșe de pământ”, bănuiesc că v-ați dat seama de ce, nu ? Mai este cunoscută și sub denumirile de „pămpălău”, „lampion chinezesc” sau „floarea lampion”.

Physalis peruviana
Physalis peruviana

PHYSALIS ALKEKENGI are, la creștere, forma unei tufe de aproximativ 40 – 60 cm, în zone unde există spații însorite și cu foarte puțină umbră. Solul pe care putem regăsii această plantă, este brun-roșcat sau de tip cernoziom, foarte fertile și cu un drenaj foarte bun.

Astăzi despre PHYSALIS, sau fructul popoarelor incașe.

În perioada verii, planta v-a înflorii rapid, făcând flori mici, de culoare alb-gălbui, dar nu acesta este fructul despre care vorbim. Fructele PHYSALIS ALKEKENGI apar toamna, și sunt asemănătoare cireșelor, de aici și denumirea menționată mai sus, „cireșe de pământ”, și se regăsesc sub un înveliș protector cu o consistentă ca și a hârtiei, de culoare portocalie. Acest înveliș este de forma unor felinare chinezești, de aici și celelalte două denumiri, „floare lampion” și „lampion chinezesc”.

Physalis Alkekengi
Physalis Alkekengi

Fructul PHYSALIS ALKEKENGI este plin de vitamine, printre care, cea mai importantă fiind Vitamina C, și trebuie consumat doar atunci când fructul are culoarea portocalie intensă, nu când este de culoare verde.
PHYSALIS ALKEKENGI mai are și un bogat conținut nutritiv, fiind sursă pentru vitamine ca B12 vegetală, de vitamina A și vitamina P, precum și pentru vitaminele din grupul B. Același fruct, dacă nu știați, mai conține și toți cei 8 aminoacizi esențiali, aproximativ 16% proteine, fier, calciu, fosfor, polizaharide, aceștia din urmă ajutând la imunitatea noastră.
Astăzi despre PHYSALIS, sau fructul popoarelor incașe.
Dacă vrem să consumăm acest fruct, PHYSALIS ALKEKENGI, și în scop medical, vă putem spune că previne anumite boli neurodegenerative, mai ales la cei vârstnici, mai este folosit și în medicină tradițională, ca remediu diuretic, antireumatic, anti-astmic și anticancerigen.
În afară de consumul proaspăt, PHYSALIS ALKEKENGI se mai poate consuma și uscat, sau cum mai este cunoscut ca denumire, deshidratate, la micul-dejun, cu o porție sănătoasă de cereale sau le putem regăsii în compoziția unor batoane energizante sau deserturi.

Dacă v-am deschis apetitul… ne bucurăm și așteptăm impresii despre PHYSALIS ALKEKENGI.

Mai jos aveți și un clip de prezentare a acestui fruct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.